Полезни Съвети За Басейна Във Вашия Дом

Полезни Съвети За Басейна Във Вашия Дом

Искате ли да забравите за нуждите от поддръжка на Вашия басейн и да се наслаждавате само на удоволствията от него- тогава обърнете внимание на следните неща:

  1. Избор на изпълнител на басейна.

Едно от най-важните неща.Срещнете се лично с представител на изпълнителя. Фирмата трябва да има строга организация и да разполага с екип с опит в сферата на изграждане на такива съоръжения. Така ще имате басейн, който ще експлоатирате дълги години с минимални средства за електроенергия, химикали и труд за поддръжка. Фирмата ще е наясно със спецификите на такива съоръжения, причините, тяхното естество и начините за тяхното избягване още в процеса на офериране и проектиране.

  1. Цена на басейна.

При  избора на басейн е цената не трябва да бъде на 100% определяща. Ниската цена обикновенно значи много компромиси. Компромиси с проектиране, компромиси с материали, компромиси с хора-изпълнители, компромиси с гаранционно обслужване. Всички тези компромиси рефлектират върху клиента. Това означава първоначално заложени проблеми с кратък срок на живот на едно такова съоръжение. Тези проблеми  се изразяват в течове от коритото в следствие на некачествено изпълнение на бетонна конструкция, неправилно положена хидроизолация или некачествена такава. Те водят след себе си и слягане на основата от промиването на почвата под тях от течащите води. Компрометирани облицовки като качество или падане на същите след първата или втората зима. Недостатъчна филтрационна мощност и постоянно мътен или мръсен басейн, дефектиране на съоръжения, недостатъчна защита на съоръженията с автоматика и  недостатъчна защита на Вас като ползватели на съоръжението от токов удар-нали не искате да се изпържите в собствения си басейн!

Всичко това е в следствие на недостатъчния бюджет, в който трябва да се вмести изпълнителят, за да изработи Вашия басейн. Невъзможността му да достави качествено оборудване, качествени специалисти за изпълнението на обекта Ви и да покрие разходите си за качествено изграждане.

Не правете такъв компромис, все пак това е Вашата собственост, Вашите пари, Вашето време и Вашето здраве. Не искате да бъдете роб на своя басейн.

Същото се отнася и за безбожно скъпо струващо съоръжение. Високата цена не винаги означава качество за Вас. Оптимизирана цена за качествено оборудване и качествен монтаж е златната среда за Вас. Печелите Вие, печели и изпълнителят един доволен клиент във Ваше лице.

  1. Изпълнение на строително – монтажни работи по бетонното корито на басейна.

Изберете качествен строител. Вложете пари в това – колкото по-качествени са бетоновите работи, толкова по – малко ще са оставащите разходи за довършване на обекта. Вложете 10-15% повече стредства в кофраж, за да спестите от стойноста на мазилките и замазките. Накрая, ако теглите черта ще разберете защо.

Като цяло здрав бетон значи и здрав басейн, значи здрава конструкция и години експлоатация.

  1. Изпълнение на технологията на басейна.

Правилно изпълнената технология носи само плюсове за Вас. Добре заложени тръби, предвидени комуникации, обезпечена канализация в машинното помещение, оптимизирана филтърна инсталация, изградена по изискванията ел. инсталация  са само част от нещата, които ще спестят време и пари в по- нататашната експлоатация. Не приемайте за готова една разхвърляна и неукрепена инсталация, това е компромис само във Ваш ущърб.

  1. Облицовки на басейна

Важна част от качеството на облицовка е хидроизолацията. Тя трябва да е качествена като материал (еластифицирана) и трябда да се положи точно определено количество и със спазване на технологични процеси. Добра изолация спасява и бетоновото корито и околни съоръжения от разрушителната сила на водата.

Качествена облицовка е другото важно нещо. Тя задава освен визуалния ефект, така и защитата на хидроизолационното покритие на басейна. Важно е спазването на технологиите за работа с продуктите, качеството на материалите и технологията на лепене и фугиране. Всичко това е необходимо за добрия вид на басейна и безпроблемното експлоатиране.